vad är en vpn?

För en hemanvändare är den vanligaste användningen av en VPN att dölja information om användaren själv, samt få tillgång till blockerade resurser. Vi pratar lite senare.

För en företagsanvändare är huvuduppgiften för en VPN säker åtkomst till fjärrobjekt (eller mellan objekt).

Tänk på en typisk företagssituation:

Du har två objekt, till exempel huvudkontoret i Moskva och datacentret i Sverdlovsk. Du är en systemadministratör som ligger direkt i Moskva och dina uppgifter inkluderar underhåll av datacentret (kontroll av driften av servrar, felsökning, identifiering av utrustning jambs etc.). Och här uppstår frågan – och hur man faktiskt gör allt detta på distans?

Det är trots allt inte säkert att ansluta till datacentret via öppna kanaler (dvs. Internet) (eftersom någon Internetanvändare i teorin kan få tillgång till det), är det inte heller så trevligt att gå till datacentret själv (speciellt om en server har fallit och du inte har fjärråtkomst till den). I det här fallet finns det flera alternativ:

Konfigurera fjärråtkomst över öppna kanaler medan du stänger alla onödiga portar med åtkomstlistor. Problemet med det här alternativet är att det finns tillgång, och det är inte bara du, men i allmänhet alla användare av nätverket; Be leverantören (ISP) att tilldela dig ett separat nätverk (något som en stor lokal). Problemet med detta alternativ är att det är mycket dyrt, och ledningen är osannolikt att komma överens om detta; Installera en VPN-enhet (crypto gateway) på varje webbplats. Det här alternativet är det mest lönsamma, eftersom det är ganska billigt och praktiskt. Du ansluter också till datacentret via Internet, men din trafik från kontoret kommer att krypteras. Du kan inte öppna den och se vad som finns inuti. Följaktligen kommer ingen att kunna ansluta till datacentret från Internet, eftersom de inte kommer att kunna komma in i denna virtuella tunnel.